Učenci izbirnega predmeta Obdelava gradiv Les  so v petek, 5. 4. 2024 odšli v Borov gozdiček, kjer so se izkazali v restavratorskih delih, ki so bila potrebna za obnovo učilnice na prostem.

Že nekaj mesecev nazaj, ko smo hoteli izvajati pouk s šestošolci v tej učilnici smo ugotovili, da je bila učilnica žrtev vandalizma. Vse površine so bile popisane in popackane, informativna tabla je bila popisana z grafiti, v okolici je bilo veliko odpadkov, miza-kateder je bila v sredini zažgana in zato neuporabna.

Na sami lokaciji sta nas že čakala obrtnika Marko in Matej iz Goriške hiške, ki sta učilnico zasnovala in izdelala. Ona dva sta se lotila težjih obnovitvenih del, kot  so popravilo mize in rezkanje bolj poškodovanih površin, mi pa smo brusili in gladili klopce in plato.

Pri delu smo uporabili tudi baterijske brusilne stroje in baterijsko kotno brusilko z brusilnim kolutom. Delovna akcija je bila živahna in uspešna. Ivana in Neli sta pod strokovnim vodstvom učiteljice Matejke popolnoma očistili popisano tablo z obeh strani. To je bil velik dosežek, saj smo se bali, da bo čiščenje poškodovalo tudi napis. Z našim delom in s strokovno pomočjo profesionalcev Goriške hiške smo bili izredno zadovoljni. Marko in Matej sta povedala tudi veliko zanimivega o orodjih in napravah, podučila sta nas tudi o karakteristikah akacijevega lesa, predvsem o njenih prednostih. Povedala sta nam, da se ukvarjata z zanimivimi projekti urejanja parkov in drugih zunanjih lokacij ter da jima dela ne zmanjka. Marko in Matej sta ljubezen do obdelave lesa spremenila v svoje delo.

Pri prenovi učilnice sta sodelovali obe skupini izbirnega predmeta Obdelava lesa, torej učenci od 7. do 9. razreda. Čas je bil še za skupno slikico in potem smo se vračali proti šoli.

Delovno akcijo je spremljal tudi radio Robin in pripravil zanimivo reportažo, ki jo lahko poslušate na povezavi TUKAJ

Mojca Milone, učiteljica OGL

Related Images:

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost