Podružnična šola Trnovo


Podružnična šola Trnovo leži na obrobju Trnovskega gozda. V letošnjem šolskem letu sta dva prvošolca in pet drugošolcev v kombiniranem oddelku 1. in 2. razreda, v kombinaciji 3. in 4. razreda pa štirje tretješolci in šest četrtošolcev. Na šoli imamo še oddelek podaljšanega bivanja in različne interesne dejavnosti.
Šolski prostori zajemajo kuhinjo z jedilnico v pritličju in igralnico z vrtčevskimi otroci. V zgornjem nadstropju sta dve večji učilnici, kjer potekata kombinirana pouka in zbornica. Knjižnico imamo kar v razredu in je dobro založena. Ponosni smo, da imamo veliko, lepo, obnovljeno in prostorno šolo.
Ob lepem in toplem vremenu telovadimo na šolskem igrišču, v mrzlih dneh pa v dvorani ali v učilnici, ki jo spremenimo v telovadnico.
Zaradi razvite informacijsko-komunikacijske tehnologije ne zaostajamo za matično šolo v Solkanu. Smo računalniško in internetno opremljeni, zato lahko učenci pri predmetih uporabljajo računalnik v različnih etapah učnega procesa. Ponosni smo, saj imamo  v razredih interaktivno tablo, ki pripomore k bolj kakovostnemu pouku. Vsak razred ima spletno učilnico, kjer starši in učenci dobijo aktualne informacije. Vse aktualne dogodke tedensko objavljamo na naši spletni strani. 
Naši učenci živijo intenzivno z naravo, zato mnoge cilje uresničujemo kar na terenu, v neposredni bližini šole: na travniku, v gozdu, pri mlaki… Tovrstna oblika učenja je za učence zanimivejša in jim omogoča več stika z naravo. Naravo zaznajo vsepovsod že sami, pri pouku pa jih, z načrtovanim vodenjem, usmerjamo k višjim spoznavnim in doživljajskim izkušnjam o naravi.
Izven rednega pouka se udeležujemo raznih natečajev in dosegamo vidne rezultate. V novoletnem času pripravljamo bazar in z zbranim denarjem prispevamo za nakup pripomočkov, ki jih uporabimo pri pouku. S pomočjo staršev smo pred leti polepšali izgled šolskega vhoda. Pomagajo nam pri branju pravljic ob tednu otroka. V kraju sodelujemo na raznih prireditvah, saj se zavedamo, da s tem pomagamo graditi identiteto kraja. Posneli smo film po literarni predlogi pisatelja domačina Vladimirja Lebana, Kušmanovega z Lokvi. Film je bil večkrat predvajan na TV Primorka in TV Vitel.
Vsakoletni večtedenski ali celoletni projekti učencem pomagajo poglabljati znanje in razmišljanje o aktualnih temah kot so pomen ohranjanja zdravega okolja za zdravo življenje, tabu teme, zdravje, bonton, prazniki, šege in navade, naravna in kulturna dediščina kraja, svetovni dnevi, problematika sodobnega bivanja … V sliki in besedi predstavimo raziskovalne projekte na sedežu KS in v Goriški knjižnici v Novi Gorici.
Ker so otroci že po naravi vedoželjni in raziskovalni, se naša šola posveča raziskovanju domačega kraja. Z domačini obujamo spomine na življenje in delo ljudi v preteklosti. Verjamemo, da raziskovalne naloge pripomorejo k trdnejšemu znanju učencev, saj temeljijo na neposrednem odkrivanju in razmišljanju. Z raziskovalnimi projekti: kali, vodnjaki, stara kamnita arhitektura, poklici, k katerimi so se bavili naši predniki (bili so oglarji, gozdarji, kovači, furmani in frnažarji), šolstvo nekoč na Trnovem in okoliških zaselkih, ljudsko slovstvo … spodbujamo in ohranjamo kulturno dediščino kraja. Naša želja je, da se bodo učenci zavedali svojih korenin ter z vsem srcem spoštovali in ljubili svojo rodno trnovsko zemljo. Raziskovanja so predstavljena v knjigi Trnovska čitanka, avtorice Ana Marije Rijavec in soavtorice Denis Matežič. Avtorici posameznih člankov sta učiteljici Barbara Gabrijelčič in Nina Rijavec Ternovec.
Strokovne delavke šole si skupaj z gospodom ravnateljem prizadevamo, da bi Podružnica na Trnovem živela še naprej, ter da bi starši otroke tudi v bodoče vpisovali v šolo v svojem domačem kraju.
Denis Matežič, učiteljica 1., 2. r-

Related Images:

(Skupno 808 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost