Spoštovani starši,

vljudno vas vabimo na ozaveščevalno delavnico o HPV (humani papiloma virusi), ki bo potekala v sredo, 10. 4. 2024, ob 17h, v veliki dvorani Občine Nova Gorica (Trg Edvarda Kardelja 1).

Delavnico bo moderiral pridr. prof. dr. Marko Vudrag, dr. med., predsednik Društva za boj proti raku in drugim kroničnim boleznim – ko-RAK.si, sodelovale bodo najmanj še kolegici Brecljeva – pediatrinja, in Zavrtanikova – ginekologinja.

S HPV se tekom življenja okuži med 80 in 90 odstotkov spolno aktivnih ljudi, večina že kmalu po začetku spolnih aktivnosti. Zato je pogostost okužb najvišja pri mladostnikih in mlajših odraslih, starih med 15 in 25 let. Približno pri 90 odstotkih primerov okužba izzveni, pri 10 odstotkih pa napreduje v dolgotrajno okužbo, ki lahko vodi v nastanek raka, razvijejo se tudi spolne bradavice. HPV v Sloveniji letno povzroči približno 200 primerov raka, 150 pri ženskah in 50 pri moških. Okužbe s HPV poleg raka na materničnem vratu povzročajo še 5 drugih rakov: rak zadnjika, penisa, nožnice, ustnega dela žrela in raka ženskega zunanjega spolovila.

Varno in učinkovito cepljenje preprečuje okužbe, ki sicer vodijo v nastanek raka (ali spolnih bradavic), in je prav crepljenje najboljša zaščita že od zgodnjega mladostništva.

Več informacij, tudi v interaktivnem sodelovanju z vprašanji in odgovori, bomo podali na samem srečanju – dogodku.
Dogodek bo brezplačen, prijava ni potrebna.

Vljudno vabljeni!

pridr. prof. dr. Marko Vudrag, dr. med.,

predsednik Društva ko-RAK.si, in
predstojnik NIJZ OE Nova Gorica

Related Images:

(Skupno 122 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost