Pri pouku tehnike in tehnologije smo imeli priložnost spoznati avtomobile. Iz podjetja E3 so nam pripeljali na ogled električni avtomobil BMWi3, ki se ponaša s tem, da za svoje delovanje uporablja elektromotor saj nima motorja z notranjim zgorevanjem, ki bi ga poganjal. Avtomobil je sicer majhen in ni namenjen družinam, je pa ekološki, tih in ima izredno velike pospeške. Električna energija je shranjena v bateriji. Tak avtomobil je potrebno polniti na polnilnih postajah, ki jih še najdemo v Novi Gorici ali kar doma. Celoten avtomobil deluje zelo futuristično in v notranjosti na armaturni plošči je zelo malo inštrumentov.

Potem nam je učiteljica TIT razkazala primer bencinskega avtomobila Hyundai. Pod pokrovom smo lahko opazovali motor, akumulator, merilnik olja, alternator, hladilnik, …. Avtomobil je prostoren, ima velik prtljažnik. Ima tudi menjalno ročico, ki je električni avtomobil ni imel, saj je bil menjalnik avtomatičen.

V naslednjem tednu pa nas je obiskal oče učenke iz oddelka 8.a Benko Z. in nam predstavil star avtomobil Citroen Visa, ki ima skoraj 40 let. Takoj smo opazili, kakšen strm razvoj je imela avtomobilska industrija v teh desetletjih. Avtomobil Visa je še v dobrem, voznem  stanju. Pogrešali smo vzglavnike na sedežih, varnostne pasove, ogledala, zračne blazine… Zanimivo je, da avtomobilček ni imel velike porabe, gotovo pa je bil večji onesnaževalec kot sodobni bencinski avtomobili.

Zahvaljujemo se vsem, ki so nam omogočili, da smo si kar na šolskem parkirišču ogledali parado razvoja avtomobilov in da smo jih lahko primerjali v delovanju in odnosu do ekologije.

Anuša T. B. in Mojca M.

Related Images:

(Skupno 173 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost