V oktobru smo učenci devetih razredov pri kemiji z učiteljico Deboro Malik izvajali kemijske poskuse preko katerih smo spoznavali kisline in baze.
- Poskus: INDIKATORJI V KISLINAH IN BAZAH
Ugotavljali smo kako različni indikatorji reagirajo na kislino (citronsko kislino) in bazo (sodo bikarbono). Tako smo ugotovili kaj so indikatorji, spoznali smo različne indikatorje in kaj je pH-lestvica in zakaj jo uporabljamo.
- Poskus: NARAVNI INDIKATOR IZ SOKA RDEČEGA ZELJA
Spoznavali smo kako se obarva indikator iz soka rdečega zelja v različnih snoveh iz domačega gospodinjstva. Imeli smo šest epruvet z raztopinami snovi. Z naravnim indikatorjem smo ugotavljali ali je tekočina bazična ali kisla raztopina. Spremembo barve indikatorja soka rdečega zelja smo primerjali z barvami na pripravljeni pH-lestvici iz soka rdečega zelja ter tako ugotovili ali je raztopina kisla ali bazična. Zaradi različnih barvnih odtenkov soka rdečega zelja v odvisnosti od jakosti kisline/ baze smo sklenili, da je to univerzalni indikator, ker na podlagi odtenka barve lahko določimo pH vrednost raztopine. V drugem delu poskusov pa smo se malo poigrali in pripravili »malo drugačno kosilo«, in sicer kuhano rdeče zelje smo posuli s pralnim praškom v prahu, obarvalo se je zeleno. Kuhan riž smo pokapali z jodovico – obarval se je črno, saj z jodovico dokazujemo pristnost škroba. Pripravili pa smo tudi »napitek«, ki je spreminjal barvo. Razredčenemu soku rdečega zelja smo dodali sodo bikarbono – tekočina je spremenila barvo iz vijolične v zelenkasto barvo, nato ob dodatku citronske kisline je spremenila barvo v rožnato in izhajali so mehurčki ogljikovega dioksida – kar je dokaz, da je potekla kemijska reakcija med kislino in bazo. Seveda pripravljenega »drugačnega kosila« nismo zaužili, saj pri poskusih v kemijskem laboratoriju zaradi varnosti snovi ne smemo okušati, tudi če so užitne.
Pri poskusih smo zelo uživali in upamo, da jih bomo še kdaj izvajali.
Ajda in Tea, 9.B