V torek 8. 11. 2022 smo imeli kulturni dan. Učenci osmih razredov smo dan preživeli v raziskovanju Vipavskega križa, Ajdovščine in njene bližnje okolice.

V Vipavskem križu, smo si ogledali cerkev ter del samostana s knjižnico. V samostanski cerkvi krasi steno ena izmed največjih slik iz baročnega obdobja na slovenskem. Majhna knjižnica hrani ene najstarejših knjig na slovenskem. Po končanem ogledu cerkve, smo imeli še voden ogled vaškega kompleksa. Vodič nam je na zanimiv način prikazal zgodovino Vipavskega križa. pripovedoval zanimive stvari o zgodovini Vipavskega križa. Po lepem sprehodu po Vipavskem križu, smo odšli do avtobusa, ki nas je odpeljal še na ogled Hublja, industrije v Ajdovščini in ogled elektrarne. Ko smo prispeli v Ajdovščino, nas je tam že čakala prijazna gospa, ki nam je pripovedovala o zgodovini Hublja in kako, ter zakaj so  sploh zgradili elektrarno na reki Hubelj. Ob reki Hubelj smo morali reševati tudi učni list, ki nam ga je izročila učiteljica. Po krajšem sprehodu nas je gospa vodička pripeljala do neke stavbe in nam razložila, da to ni navadna stavba, ampak, da je bila tukaj nekoč tovarna za izdelavo papirja. Ko smo do konca izpolnili učni list, smo se odpravili do elektrarne in do izvira reke Hubelj. Do izvira je bila dolga pot, ampak ko smo prispeli, je bilo zelo lepo. Ko smo že mislili, da smo z izletom končali, nam je gospa pokazala še skoraj podrto staro hišo in nam povedala, da je tam nekoč stala tovarna bakra. Po več kot 8 urnem ogledovanju vipavsko-ajdovskih znamenitosti, smo se odpravili na avtobus in odrinili proti šoli. Ko smo prispeli do šole, je bila ura že toliko, da nismo ujeli kosila, zato smo se hitro odpravili domov, da bi kaj dobrega prigriznili.

                                                                                                                     Kaja 8.a

Vsi 8. razredi smo se v torek, 8. novembra, odpravili na kulturni dan v Vipavski Križ in v Ajdovščino na ogled stare Industrijske cone. V Vipavskem Križu smo  najprej pomalicali in spoznali našo prvo vodičko, ki nas je povabila v samostan bratov kapucinov. Tam smo videli sliko z upodobljenimi več kot 200 osebami. Po tem smo si ogledali skupni molitveni prostor in še knjižnico, kjer nam je pokazala stare knjige in pisave. Ko smo stopili iz samostana nas je sprejel prijazen vodič. Razlagal nam je obrambe in napade na to rimsko utrdbo. Potem nas je popeljal po lepih visokih, ozkih in zvitih ulicah do cerkve, kjer nas je nagovoril o zgodovini samostana in življenja tam v preteklosti. Odšli smo do lepega razgleda na večji del Vipavske doline. Po tem ogledu smo se pripeljali v Ajdovščino. Počakali smo na vodičko Ines, ki nas je najprej vodila do starega mlina in nas napolnila z informacijami in nam dala delovni list. Nato smo se sprehodili do papirnice, kjer so izdelovali zelo kvaliteten papir iz blaga, mimo elektrarne in se pri pivovarni ustavili. Tam smo se  tudi okrepčali s kosilom in se sprehodili po Učni poti do izvira Hubelj. Za konec smo si ogledali stare fužine, kjer so kovali ročna orodja za lastne potrebe. Tudi v vojni je bila tovarna aktivna.

Najbolj všeč mi je bilo v Vipavskem Križu, ker je zelo lep zgodovinski kraj.

Bor in Maks, 8.c

Med knjigami.
V samostanski cerkvi.
Med poslušanjem zgodovine o Vipavskem križu.
Čudovit razgled iz Vipavskega križa.
Sprehod ob Hublju in reševanje delovega lista.

Related Images:

(Skupno 148 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost