V petek, 17.11.2022 (18.11. in 24. 11.), smo se osmošolci med preživljanjem kulturnega dneva v naši bližnji okolici, ukvarjali z vprašanjem: Kaj imata skupnega sodobna umetnost in lego robotki?

Ugotovili smo, da veliko, saj je sodobna umetnost prežeta s takšno in drugačno tehnologijo.

Dan smo začeli z delavnico izdelave lego robotkov v knjižnici Franceta Bevka. Razdelili smo se v skupine, znotraj katere smo si  dodelili naloge (npr. nekdo je moral hoditi iskat prave kocke, kot so bile zahtevane v navodilih, nekdo je moral programirat, nekdo je sestavljal robotka…). Po razporeditvi nalog, smo v skupini začeli z sestavljanjem robota. Mentorici delavnice sta posamezniku iz skupine razložile, kako upravljati in programirati robotka na računalniku, med tem ko so ostali člani ekipe sestavljali robota in ga poljubno okrasili z dodatnimi kockami. Nekdo v ekipi pa je medtem že vadil programiranje. Ko je skupina sestavila robota, smo morali rešiti raznovrstne naloge, ki jih je moral robot narediti. Po opravljenih nalogah je napočil čas za dirko med roboti. Tekmovanje je potekalo tako, da so robotki morali čim hitreje premagati določeno razdaljo  in tisti, ki je najhitreje prečkal črto, je zmagal. Po končani dirki smo robote podrli in kocke pospravili. Tekom delavnice smo se učenci spoznali z osnovami programiranja, krepili smo veščine ustvarjalnosti in kritičnega razmišljanja, sodelovanja ter povezovanja.

V goriški Mestni galeriji smo videli veliko umetniških eksponatov, pri katerih so umetniki uporabili različne tehnološke pristope. Umetniki so svoja dela razstavili v okviru mednarodnega festivala Pixxelpoint. Skozi razstavljena dela, nas je vodila gospa Mateja Poljšak Furlan, ki nam je vsako posamezno mojstrovino predstavila in povedala kaj prikazuje. Ta prečudoviti dan smo končali s preizkušanjem nekaterih mojstrovin: s pomočjo VR očal smo odšli v virtualno resničnost; v ogledalu, ki je spreminjalo podobo smo enkrat videli sebe drugič pa osebo, ki je stala nasproti nas; ugotavljali smo kaj se skriva v čarovniški skrinji; občudovali senčno mesto, velikega robota, ki je premikal svoje roke in risal ter kalejdoskop iz smeti.  

                                                                                                              Kaja, 8.a

Med delavnico legorobotike.
Med razstavljenimi deli v galeriji.

Related Images:

(Skupno 112 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost